Vanwege opslag (en andere gemakken) kiezen paardenhouders vaak voor voordroog/kuilvoer. Het verpakte ruwvoer, wat helaas in de volksmond ook wel hooi genoemd wordt. Maar verpakt gras, is geen hooi. Hooi is onverpakt en onverpakt is de enige vorm van ruwvoer dat gezond is voor paarden!

Verpakt geeft verzuring

Zodra je gras gaat verpakken in plastic ontstaat er een fermentatieproces. Of dit nu vochtiger gras is of zo droog als hooi. Het feit dat het verpakt wordt zorgt ervoor dat het gras veranderd. Het wordt zuurder en dit heeft zeer nadelige effecten voor het paard. Het zuurdere ruwvoer (voordroog of kuil) zorgt er namelijk voor dat het gehele lichaam van het paard gaat verzuren. Het paard zal dit proberen te gaan compenseren door mineralen uit weefsels te halen als buffer. Mineralen zijn namelijk basisch! Hierdoor hebben paarden die voordroog of kuil krijgen een verhoogde behoefde aan mineralen. Maar…. door de verzuring gebeurt er nog iets dat invloed heeft op de mineralen.

De spijsvertering raakt verstoord

Alsof de verzuring nog niet erg genoeg is, zorgt dit er ook voor dat de gehele spijsvertering verstoord raakt. De darmflora raakt in de war waardoor verkeerde micro-organismen de overhand krijgen. Hierdoor wordt het voedsel niet goed verteerd wat ervoor zorgt dat mineralen minder goed worden opgenomen. Paarden die voordroog/kuil krijgen, hebben dus een hogere mineralenbehoefte maar nemen mineralen ook minder goed op. Doordat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen, de darmflora niet optimaal werkt en het paard meer mineralen verbruikt daalt de algehele weerstand van het paard. Er komen allemaal kleine ontstekingsreacties in het lichaam en deze zorgen ervoor dat de weerstand nog verder omlaag gaat. Deze paarden zijn dus eigenlijk vatbaarder voor andere ziektes etc.

Paarden raken opgeblazen

Wat ook opvallend is, is dat paarden die verpakt “hooi” krijgen altijd wat opgeblazen zijn. Dat is ook echt een teken dat de spijsvertering niet optimaal is. Er is extra gasvorming, paarden houden meer vocht vast en dat alles resulteert erin dat paarden meer opgeblazen zijn. Bij paarden die onverpakt hooi zijn, zie je dat veel minder. Die kunnen een hooibuik hebben, maar zijn niet opgeblazen.

Mestwater is typisch voor verpakt voordroog/kuil!

Misschien wel het bekendste probleem bij voordroog en kuil, mestwater! De verstoorde spijsvertering zorgt ervoor dat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en dat algehele spijsvertering minder goed werkt. Vocht wordt minder goed opgenomen en daardoor zie je bij veel paarden dat er sprake is van mestwater. Vooral sobere, gevoelige paarden staan hier om bekend. Nog een reden om onverpakt hooi te gaan voeren!

Waarom dus liever hooi?

  • Geen verzuring
  • Geen verstoorde spijsvertering
  • Betere opname en benutting van mineralen
  • Niet opgeblazen
  • Geen mestwater

Meer weten of vragen? Neem gerust contact met ons op! En ben je op zoek naar voedingsadvies? Neem dan contact op met Marjolijn van Flokkies Paardenadvies.