Hooi inkopen is 1 ding en over het algemeen vlot geregeld. Maar dan krijg je het hooi thuis afgeleverd of je hebt zelf een partij opgehaald. Misschien heb je zelfs wel hooi van eigen land kunnen maken. Maar hoe sla je dit dan het beste op? Hoe zorg je dat de kwaliteit van het hooi het beste blijft? In deze blog geven we je graag tips over het opslaan van hooi.

Tip 1: Zorg voor luchtcirculatie

Vocht in de opslag gaat op korte of lange termijn zorgen voor schimmelvorming. Het is daarom belangrijk dat het hooi droog blijft. Je hebt dus niet alleen een waterdichte omgeving nodig, maar je moet er ook voor zorgen dat het hooi kan ademen. Een goede luchtcirculatie is daarom belangrijk. Zorg dat het wat door kan waaien, dat er ruimte rondom het hooi is en dat er bijvoorbeeld een raampje open kan.

Tip 2: Zet het hooi op pallets

Om de luchtcirculatie nog meer te bevorderen en zodat de onderste balen/pakjes hooi niet vochtig worden is het belangrijk dat het hooi niet direct op de grond staat. Zet daarom de balen hooi op bijvoorbeeld pallets. Deze zorgen ervoor dat het hooi niet direct op de grond staat, lucht kan er tussendoor en je hooi blijft daardoor langer van optimale kwaliteit.

Tip 3: hooi Niet afdekken met plastic

Heb je 1 baal op een aanhanger staan, die direct wordt opgevoerd? Dan is afdekken met een plastic zeil uiteraard prima. Maar sla je hooi op voor langere periode, dan raden wij echt af om het af te dekken met een plastic zeil of met ander materiaal. Door het plastic ontstaat er namelijk waterdamp en dit kan dan niet weg. Je beperkt daardoor de luchtcirculatie waardoor het vocht neerslaat op de baaltjes hooi en daardoor is de kans aanwezig dat er schimmel in het hooi ontstaat. Soms doen mensen dan stro tussen het hooi en het zeil, maar onze ervaring is dat dit alsnog vochtig wordt en kan zorgen voor schimmelsporen.

Tip 4: liever niet onder luifels/krappe overkappingen opslaan

Het is in Nederland erg vochtig, veel regen en vaak ook met wind. Hierdoor is de kans groot dat de regen onder de overkapping of luifel slaat. Je hooi zal hierdoor vochtig worden en in kwaliteit afnemen. Zorg voor een grote ruimte die goed af te sluiten is, maar die wel ventileerd.

Tip 5: vermijd ongedierte in het hooi

Waar paardenvoer is, zijn muizen en ratten. Je kan het uiteraard niet volledig voorkomen. Maar probeer jouw opslag wel zo vrij mogelijk te houden van ongedierte. Urine en uitwerpselen van muizen en ratten zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid van jouw paard of pony. Voorkom dus dat ze nesten maken tussen jouw hooi. Zorg dat de stalkat er bijvoorbeeld regelmatig bij kan, dat je eventueel vallen zet en controleer regelmatig het hooi.

En ook niet onbelangrijk

Hoe langer je hooi opslaat, hoe groter de kans dat er stof in het hooi komt. We weten allemaal dat paardenstallen stoffig zijn. Dit stof kan niet direct kwaad, stof is zelden de reden namelijk dat paarden gaan hoesten. Gewoon stof op de baaltjes is daarom meestal geen probleem. Stof door schimmelsporen is uiteraard wel gevaarlijk en kan gezondheidsproblemen geven. Wees daarom kritisch over de manier waarop je jouw hooi opslaat!