Iets waar wij trots op zijn! Wij leveren hooi dat laag in suiker is. Maar waarom is dat belangrijk? Waarom dient hooi in laag suiker te zijn voor paarden? Wat is het probleem als het hoog in suiker is? En vooral wat is dan hoog in suiker?
Een overvloed aan suiker in hooi geeft gezondheidsklachten!
Vrijwel alle paarden krijgen gezondheidsproblemen als deze te veel suiker binnen krijgen. En ja, suiker hoort in het rantsoen van paarden, maar een overvloed aan suiker geeft verschillende problemen. Ten eerste zorgt het ervoor dat paarden gemakkelijker aankomen en dat zorgt uiteraard voor een verhoogd risico op jeuk, hoefbevangenheid en spierbevangenheid. Maar er zijn dus problemen die kunnen ontstaan door hooi dat te hoog in suiker is:
- Hoefbevangenheid
- Spierbevangenheid
- Zomereczeem / jeukklachten
- Verstoorde darmflora
- Maagklachten
- Spijsverteringsproblemen (koliek)
- Hoefzweren
- Andere huidklachten
Maar suiker is toch natuurlijk?
Klopt, suiker in hooi is een natuurlijke suikerbron en kan in beperkte mate ook geen kwaad. Het paard heeft een beetje suiker ook nodig als energiebron. Voor paarden die hoog in de sport lopen is wat meer suiker vaak ook geen probleem, maar de meeste paarden lopen niet hoog in de sport. Als de eigenaar kritisch gaat kijken naar de arbeid die het paard verricht, dan is dit maar minimaal in vergelijking met de beweging die paarden van oorsprong in de natuur hadden. De suikers die het paard binnen krijgt worden dus niet volledig verbruikt als energie en dat is het punt dat er problemen ontstaan.
Suiker zorgt voor ontstekingsreacties in het lichaam
Een overvloed aan suikers verstoord de darmflora. Een verstoorde darmflora is niet meer in balans en daardoor krijgen de verkeerde micro-organismen de overhand. Dit geeft gasvorming, mestwater, diarree, misschien zelfs wel koliek en dus ook extra gifstoffen. En deze gifstoffen zorgen voor ontstekingsreacties die het lichaam moet gaan opruimen. Afhankelijk van de hoeveelheid ontstekingsreacties kan dit een probleem worden en ervoor zorgen dat paarden bijvoorbeeld hoefbevangen raken. En niet elk paard zal gevoelig zijn, maar het kan wel opbouwen en na verloop van tijd (soms jaren) ineens tot uiting komen.
Maar wat is dan een hoog suiker in ruwvoer?
Vaak hoor je dat onder de 12% een laag suiker is tegenwoordig. En ja, als je veel hooianalyses bekijkt van de afgelopen jaren dan is 12% laag. Veel (Nederlands) hooi zat de afgelopen paar jaar tussen de 15 en 20% en soms zelfs uitschieters daarboven. Maar 12% suiker in hooi vinden wij echt nog te veel, liefst heb je het onder de 10% en voor extreem gevoelige paarden zelfs onder de 8%. En besef dat paarden dan alsnog rond de kilo aan suiker per dag binnen krijgen! Alle suikers verbannen is niet nodig, maar beperken is wel noodzakelijk!
Kies voor hooi laag in suiker!
Wij raden daarom aan om echt te kiezen voor hooi dat laag in suiker is, laat het hooi daarom ook altijd testen zodat je weet wat je voert. En is het hooi wel een keer hoog in suiker en kan je niet wisselen? Week dan het hooi, voor ongeveer een uur in water. Je raakt dan een deel van de suikers kwijt, helaas ook andere belangrijke voedingsstoffen! Vul het rantsoen van jouw paard dus goed aan met voldoende vitamines en mineralen.
Bekijk ons hooi dat laag in suiker is hier.
Mocht je uitgebreid voedingsadvies willen? Neem dan contact op met Marjolijn via info@flokkiespaardenadvies.nl of bekijk haar website.